Yorulan Boğaziçi, kazanan Fatih

Köprüler yarışında Fatih kârlı. Az araca rağmen Fatih daha çok kazanıyor

Boğaziçi Köprüsü İstanbul ulaşımının can damarı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne oranla sürücüler daha çok Boğaziçi’ni tercih ediyor. 17 yıllık köprüden 1990 yılının ilk altı ayında 25 milyon araç geçerken, 71 milyar lira gelir elde edilmiş. Oysa aynı süre içinde Fatih Köprüsü’nden geçen 5 milyon araç ise gişelere 46 milyar lira bırakmış. Aradaki fark Fatih Köprüsü’nden daha çok ağır tonajlı araç geçmesinden kaynaklanıyor. Çünkü bir TIR’dan 200 bin lira alınabiliyor.

17 yıldan bu yana istiap haddinin üzerinde araç taşıyan Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet hizmete girmesine rağmen henüz gerekli olan “genel büyük bakıma” alınamadı. Gü nün her saati yoğun araç trafiğine sahne olmaya devam eden Boğaziçi Köprüsü’nde, yeniden asfaltlama ve genel bakım bir türlü gerçekleşemedi. Karayolları 17. Bölge Müdür Yardımcısı Süleyman Maden, köprünün asfaltlama çalışmalarının geciktiğini belirterek “Fatih Köprüsü’nün hizmete girmesinden sonra Boğaziçi Köprüsü’nün asfaltlama çalışmaları başlayacaktı. Biraz gecikmesine rağmen konu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. İhalesi yapıldı. Önümüzdeki yıl Boğaziçi Köprüsü’nün asfaltlama çalışmaları başlayacaktır” dedi. Köprünün bakımı için sürekli olarak bakım ekibinin çalıştığını belirten Maden, Köprü Bakım Başmühendisliği’ne bağlı ekiplerce her iki köprünün de sürekli olarak kontrol edildiğini, periyodik bakım işlemimin sözleşmeye göre her yıl yapıldığını, asansör, boya, asfalt gibi bakımların ise kendi ekiplerince sürdürüldüğünü söyledi.

Bu arada İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan ve İstanbul trafiğinin can damarı olarak nitelendirilen Boğaziçi Köprüsü’nün yükü her geçen gün ağırlaşmaya devam 1973 ekim ayında hizmete giren ve o tarihten beri iki kıta arasında oluşturduğu bağlantilanıyla kent-bölge-ülke çapında önemli etkileri olan Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne oranla sürücülerin daha çok tercih ettiği köprü durumun- da. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevre bağlantılarının tamamlanmasına rağmen Boğaziçi Köprüsüne oranla özel otomobiller tarafından tercih edilmiyor. Buna karşın son 6 ay içinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen TIR ve ağır yük araçlarının sayısında Boğaziçi Köprüsü’ne oranla artış görülüyor. 1990 yılının ilk altı ayında Fatih Köprüsü: nden geçen otomobil sayısı 5 milyon iken, Boğaziçi Köprüsü’nden bu süre içinde geçen araç sayısı yaklaşık 21 milyon. Buna karşın aynı sürede Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen TIR sayısı yaklaşık 147 bin iken bu sayı Boğaziçi Köprüsü’nde sadece 3 bin 306.

Fatih Köprüsü’nden geçen TIR’ların fazla oluşunun bu köprünün Boğaziçi Köprüsü’ne göre daha az araç trafiğine sahne oluşundan kaynaklandığını belirten yetkililer, bu TIR’lardan elde edilen gelirin önemli olduğunu belirtiler. Araç sayımı için şu bilgileri verdiler:

“Fatih Köprüsü’nden 1990’ın ilk altı ayında 25 milyon, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 5 milyon araç geçmiştir. Buna ragmen Boğaziçi Köprüsü’nden elde edilen gelir 71 milyar iken Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden ilk altı ayda 46 milyar lira elde edildi. Araç trafiği Fatih Köprüsü’ne oranla 4 kat daha fazla olan Boğaziçi Köprüsü’nün elde ettiği gelir ikinci köprü gelirinin iki katından daha az. Aradaki farkın az oluşu Fatih Köprüsü’nden geçen TIR sayısının fazla oluşundan kaynaklanıyor. Bazı TIR’lardan yerine göre 200 bin lira aldığımız oluyor. TIR geliri Fatih Köprüsü için önemli bir kazanç oluşturuyor.”

1980 yılında köprüden günde ortalama 100 bin araç geçerken bu sayı günümüzde 150 bin civarında. Köprüden en fazla cuma günu, en az sayıda araç ise pazar günü geçiyor. Ağustos ayının ilk haftasında yapılan ölçümlerde 3 Ağustos Cuma günü köprüden karşılıklı olarak 158 bin 46 araç, 5 Ağustos pazar günü ise 124 bin 50 araç geçti. Aynı günlerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yapılan ölçümler şöyle: 3 Ağustos cuma günü iki yönden karşılıklı 61 bin 718 araç, 5 ağustos pazar günü, her iki yönden 38 bin 628 araç.

köprüden 1989 yılında elde edilen gelir bir önceki yıla oranla yüzde 100 arttı. Boğaziçi Köprüsü geliri bu yılın ilk altı ayında 71 milyarın üzerinde. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen araç sayısı ise 1989 yılında bir önceki yıla oranla 3 kat artarak 9 milyona ulaşırken, elde edilen gelir de 8 kat artarak 23,6 milyara vardı.

22 Ağustos 1990 Sayfa 8

Gazeteci, yazar ve dijital yayıncı Remzi Gökdağ, Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

1990 yazıları

Şile’yi SİT kararı kurtaracak

31 milyara ihale edilen Şile-İstanbul otoyolunun getireceği çarpık yapılaşmaya önlem Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin

Yalılar ‘kurtarıcı’ bekliyor

‘Yalını yıkma sat’ Saçaklarını rüzgârlara, temellerini dalgalara bırakmış, hatıralarıyla beraber tarihe gömüleceği günü bekleyen harap yalılar