Zamanın bolsa İstanbullu olabilirsin

"Bu şehrin yazı kışı yoktur, lodosu ve poyrazı vardır" Lodosun ne olduğunu anlayabileceği tek yer vapurdur. Vapura binmeyen lodosla poyrazın farkını anlayamaz. Ufuk çizgisinin aynı anda hem aşağıda hem de yukarıda olabileceğini görmek, sanki hayat bir kuş olacak da, içinizden uçup gidecekmiş gibi bir his yaratır.…

Eski tadı olmayan yeni eğlenceler

Teknolojinin pasif aktörleriyiz ve yenilikler çoğaldıkça tembelleşiyoruz. Yolumuzu belirlemektense birkaç dev şirketin açtığı yollara hapsoluyoruz. Gölge benliklerini inşa eden insanlarla dolu büyük bir sanal medeniyetin bireyleri haline geliyoruz.…

Düşle gerçek arasında

Kendini Instagram tanrısı sanan varlıkla aramızda garip bir konuşma geçti. O günden sonra her şey değişti. Bu rüya beni kendime getirdi. İnatlaştığım o varlıkla bağlarımı diplomatik seviyeye indirmeye karar verdim…

Tesadüfler kaderimiz mi?

Her olayın önemli bir nedeni olduğunu sanıyoruz, ancak bilim aksini söylüyor. Tarihin kilometre taşları aslında bir anlam ifade etmeyen, önemsiz anlarda yazılıyor. Kimsenin üstünde fazlaca düşünmediği böyle anlar o kadar…

Şans, kader, kısmet…

Şu an yaşıyor olmamız sahip olduğumuz şansı derinlemesine düşünmek için yeterli değil mi? Şansın kırılganlığı nefes alıp vermemizi sağlamıyor mu? Kendimiz hakkında…

Anabasis: Onbinlerin Dönüşü

Yaklaşık 2400 yıl önce dev bir ordu sefere çıkar. Anadolu'da yaşananan en büyük kardeş kavgası başlamak üzeredir. Ordu, Sardes’ten başlayıp Ege’den Akdeniz’e…

Kendime düşünceler

“Geleceği düşünerek kaygıya kapılma. Varman gerekiyorsa, zaten varacaksın… Şu an hangi aklı layık gördüysen kendine, o akılla yaklaşacaksın geleceğe"…

Hüznün fotoğrafı

İstanbul'a akşam çökmektedir. Minarelerin suya düşen gölgeleri kaybolurken fotoğraf makinasıyla bir adam çıkıverir karşınıza. Rıhtımdaki sandalyelere kamerasını doğrultur ve basar deklanşöre. Karanlık…

Varmadan gitmek

Kahireli yolcunun hikayesini bilir misiniz? Bu hikâye, yüzyıllar boyunca Orta Doğu'nun dört bir yanından derlenen hikâyelerin bir araya getirildiği “Binbir Gece Masalları”…

Mahalle kültürü

Çocukluğumun İstanbul’u şimdiki gibi büyük binaların ve yoğun trafiğin olmadığı, mahalle kültürünün hüküm sürdüğü bir yerdi. Şehir, günümüz metropol görüntüsünden oldukça farklıydı.…

Madem yalnız değiliz

Okyanus kenarında, karanlık bulutların altında bir sahil. Rüyadan çıkmış gerçeğe bürünmüş bir manzara. Sesi, şekli ve görüntüsü hem var hem de yok.…

Fani hayatlar, sufi tadlar

Çetin Altan sıradışı detayları dile getirirken yaşamdan dersler verdi. Onun "Limonata ve rafadan yumurta" yazısı bu incelikleri anlattığı ve zamanla unutulmazlar arasına…

Görünmez kentlere yolculuklar

Eski zamanlarda seyahat etmek, çoğu zaman bilinmeyene doğru bir yolculuğa çıkmaktı. Varış noktası belirsizdi. Oraya giden yol üstünde sayısız spekülasyonlara konu olan…

Başka Şehirler

Tarih sayfalarında kalan bazı olayları tekrar hatırlamamızı sağlayan kitap, aynı zamanda şehirlerin geçmişinde iz bırakan kişilerin yaşamlarından da kesitler sunuyor. Her şehre…

Sevgili İstanbul

İstanbul’un hanımefendileri, beyefendileri bu kentte yaşadıkları sürprizleri, hayal kırıklıklarını, çocukluk yıllarının en masum anıları anlattılar. Anlatılan hikayelerin tamamı eski İstanbul’da yaşandı. Burada…

Renkler, Hikayeler, Seyşeller…

Seyşelliler, her biri adalara kendi gelenek ve kültürlerinden bir şeyler getirmiş olan farklı milletlerin renkli ve uyumlu bir karışımı. Seyşeller’de hayalet ve…

Zanzibar’da bir sabah

Müzik endüstrisinin geleceği hakkında yapay zekanın ne kadar söz sahibi olabileceğini gösterebilen bir denemeydi bu. Zanzibar'da çektiğim görüntülere müzik ararken karşıma çıkan…

Zanzibar, adın bile davetkar

Zanzibar... Adı da kendisi gibi davetkar, ismini anmak bile macera duygularımızı harekete geçiriyor. Sultan sarayları, egzotik manzaralar, kokular ve seslerle dolu bir…

Al İşte İstanbul

1969 yılının ilkbaharında dönemin büyük gazetelerinden Akşam’da “Al İşte İstanbul” başlıklı bir yazı dizisi yayınlandı. Sonraki yıllarda kitap haline gelecek dizinin yazarı…

Kayıp Çöl Şehirleri

BAE'nin yaklaşık %95'ini kaplayan çöl şüphesiz hala pek çok sır saklıyor. Neredeyse her yıl, bu ülkenin geçmişine dair boşluğu dolduran önemli keşifler…

Çöldeki nehir! Gerçek mi efsane mi?

Rubülhali olarak da bilinen Boş Bölge, 650.000 kilometrekarelik bir alanı veya güney Arap Yarımadası'nın yaklaşık üçte birini kaplayan dünyanın en büyük kum…

Bir başka dünya Japonya

Japonya seyahatimiz 17 gün sürdü. Hiç tanımadığımız bir kültürle ilk temasımızda pek çok sürprizle karşılaştık. Kaybolduk, yorulduk, acıktık ama geldiğimize hiç pişman…