Deniz ulaşımına model arayışı

İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde, deniz ulaşımının arttırılması hedefleniyor

Büyükşehir Belediyesi’nin isteğiyle İTÜ’ye hazırlatılan rapora göre, Deniz Otobüsleri AŞ ile İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından model belirleme çalışmalarına başlandı.

Dünyaca ünlü bir deniz kenti olmasına karşın ulaşımda denizden yeterince faydalanamayan İstanbul için yeni bir proje hazırlanıyor. Projeye göre, İstanbul ve Marmara Denizi’nde diğer toplu taşım araçlarına göre, yüzde 9’luk paya sahip deniz ulaşımının arttırılması hedefleniyor.

Son yıllarda hızla artan İstanbul nüfusunu taşıyan Şehir Hatları Vapurları, Şirketi Hayriye’den kalma seyir hatlarını kullanıyor. 10 milyona ulaşan İstanbul bu ulaşım hatlarından yeterince faydalanamıyor.

Yeni deniz ulaşım modelini belirlemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin isteğiyle İTÜ, bir rapor hazırladı. 15 Mart 1990’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (IDO) ile ITÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan sözleşmeyle yeni deniz ulaşım modelinin belirlenmesi çalışmalarına başlandı. Prof. Dr. Reşat Baykal başkanlığında sürdürülen çalışmalarda geçen günlerde bir “Ara Rapor” hazırlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Alev Coşkun İstanbul’un deniz ulaşım kapasitesini arttırmak istediklerini, bu nedenle raporun önem taşıdığını belirtti.

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan Ara Raporun ağırlık noktasını İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’ndeki deniz ulaşımının mevcut durumunun saptanması oluşturuyor. Bu bölümde incelenen bölgenin genel ulaştırma altyapısı ve deniz ulaşımı ile birlikte göz önüne alınması gereken diğer ulaştırma sistemi içindeki yeri belirlenecek.

Yeni deniz ulaşım modeli için ulaşım talebi belirlenmesinde genel olarak karşılaşılan bazı temel kavramlar ve yönteme ilişkin sorunlar saptanacak ve buna göre yeni gemi tipi belirlenecek.

İDO’ya verilen ara rapor, mevcut deniz ulaşım sistemlerinde yapılması gereken iyileştirmelerin saptanma sının yanı sıra, Marmara Denizi ve İstanbul kent içi deniz ulaşımında bugüne dek ele alınmamış olan ulaşım noktalarını da içerecek biçimde yeni iskeleler, yeni deniz ulaşım hatları ve yeni gemi tiplerinin saptanarak sualtı formlarının geliştirilmesini kapsıyor.

Hazırlanan “Ara Rapor” İstanbul ve Marmara’nın deniz ulaşım talebi modelinin kısa ve uzun dönem olmak üzere incelenmesini öngörüyor. 1990-1995 yılları arasındaki 5 yılı kapsayan dönemde köklü değişiklerin beklendiği belirtiliyor. Raporda 1995-2010 yıllarını kapsayan uzun dönemde tamamlanması beklenen metro ve Boğaz tüneli, hızlı tramvay, yeni otobüs hatları ve banliyö hatlarının geliştirilmesi projelerinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade ediliyor.

24 Ekim 1990 Sayfa 9

Gazeteci, yazar ve dijital yayıncı Remzi Gökdağ, Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

1990 yazıları

Şile’yi SİT kararı kurtaracak

31 milyara ihale edilen Şile-İstanbul otoyolunun getireceği çarpık yapılaşmaya önlem Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin

Yalılar ‘kurtarıcı’ bekliyor

‘Yalını yıkma sat’ Saçaklarını rüzgârlara, temellerini dalgalara bırakmış, hatıralarıyla beraber tarihe gömüleceği günü bekleyen harap yalılar