Dolmabahçe vadisine demokrasi parkı

Avrupa’dakilerine benzer büyük bir dinlenme ve eğlenme merkezi yapılıyor.

Projeye göre park, doğal ve kamuya açık alanlar olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Eğlenme amaçlı donatılar içinde ise Maçka ve Taksim girişini birbirine bağlayan bir teleferik yer alacak. Demokrasi Parkı 2 yılda tamamlanacak.

İstanbul’un şehir merkezindeki en geniş yeşil alanlarından biri olan Dolmabahçe Vadisi, Avrupa’daki örneklerine benzeyen merkezi park olarak düzenleniyor. 250 dönüm genişliğindeki Dolmabahçe Vadisi’nde yapılacak parkın altyapı uygulama projesi tamamlandı. Altyapı çalışmaları 3 milyar liraya ihale edilen parkın 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Parkın tümünün 65 milyona mal olacağı bildirildi.

Yıllardır ihmal edilen ve belediye yönetimlerinin duyarsız tutumları sonucu moloz ve top- rak yığınlarının döküldüğü bir alan haline gelen Dolmabahçe Vadisi, günümüzde İstanbulluların içinden geçmeye korktuğu bir mezbelelik görünümünde. Küçük çiftlik Parkı, kapalı spor alanı ve bir otoparkın bulunduğu alan, kentin en önemli merkezlerinden biri.

26 Mart 1989’da işbaşına gelen yeni belediye yönetimi aradan 1 yıl geçtikten sonra 1 Mart 1990 tarihinde yapılan bir protokolle, parkın düzenleme projesini ITU Mimarlık Fakültesi ne verdi. 197 milyon lira bedelle verilen proje çalışmalarına aralarında Prof. Dr. Hande Süher, Prof. Dr. Hande Çetiner, Prof. Dr. Ahmet Yıldızcı ve Doç. Dr. Mehmet Odakçı’nın da bulunduğu 12 profesör ve 20 yüksek mimar mühendis katıldı.

125 gün süre verilen proje vaziyet planı, peyzaj ve avan projesi, park donatı elemanları ile geçen ay tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı tarafından ITÜ Mimarlık Fakültesi’ne hazırlattırılan projeye göre altyapı uygulama projesi tamamlanan parka “Demokrasi Parkı” adı verildi.

Proje çalışmaları başlamadan önce, 250 bin metrekarelik Dolmabahçe Vadisi çevresindeki 1 kilometrelik alanda oturanlarla parkla ilgili olarak bir anket yapıldı. Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerinin parka yakın bölgelerinde oturanların, görüşleri de dikkate alınarak proje hazırlandı.

Yapılan anket göz önüne alındığında parkın, “dinlenme bedensel ve düşünsel eğitim” işlevlerinin ön plana çıkarılarak kültürel etkinliklerle bütünleşmesinin sağlandığı belirtiliyor.

Projeye göre park doğal ve kamuya açık alanlar olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Parkın özel girişinde mini futbol, basketbol, voleybol sahaları, olimpik, yüzme havuzu, tenis kortu, bowling, buz pateni gibi etkinlikler yapılabilecek. Kamuya açık spor alanlarında ise masa tenisi, duvar tenisi, paten alanı, koşu parkurları, açık jimnastik alanları ile basketbol, voleybol ve mini futbol alanları ile bunlara hizmet edecek mekanlar ve çay-kahve satış yerleri düzenlenecek.

Eğlence amaçlı bölümde ise Maçka ve Taksim girişini birbirine bağlayan teleferik yer alacak. Taksim girişi altında düşünülen istasyonda, iki adet dörder kişilik vagonlar çalışacak, Ulaşım alanları içinde iki adet yaya aksı bulunacak. Bu akslardan biri teleferik altından geçirilip Taksim girişi ile Maçka girişini birbirine bağlayacak. Kadırgalar Caddesi’ni bir köprüyle geçen bu akstan başka, diğer aks da Gaz Deposu’ndan gelip, Kadırgalar Caddesi’ni üstten geçip Maçka girişine bağlanacak. Parkın girişinde vadiyi aydınlatacak su-ışık oyunları ile çeşitli yaş gruplarına hitap edecek çocuk alanları bulunacak. İnönü Stadı’nın arkasında kalem Gaz Deposu sergileme ve çay terası olarak planlanıyor. Dinlenme amaçlı, manzara seyir noktaları, su mekanları, satranç ve kütüphanenin yanı sıra, sanatçılar çarşısı, sanat sergi alanları, müzik dinleme köşeleri ve çiçek seraları yer alacak. Parkın girişlerinde toplam 425 araç kapasiteli üç otopark bulunacak.

16 Ekim 1990 Sayfa 9

Gazeteci, yazar ve dijital yayıncı Remzi Gökdağ, Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

1990 yazıları

Şile’yi SİT kararı kurtaracak

31 milyara ihale edilen Şile-İstanbul otoyolunun getireceği çarpık yapılaşmaya önlem Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin

Yalılar ‘kurtarıcı’ bekliyor

‘Yalını yıkma sat’ Saçaklarını rüzgârlara, temellerini dalgalara bırakmış, hatıralarıyla beraber tarihe gömüleceği günü bekleyen harap yalılar