Şile’yi SİT kararı kurtaracak

31 milyara ihale edilen Şile-İstanbul otoyolunun getireceği çarpık yapılaşmaya önlem

Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin ‘çekim alanı’ yarattığını belirten Koruma Kurulu Üyesi Prof. Mete Tapan, ‘Ege ve Akdeniz kıyıları göz önünde. Buralardaki bilinçsiz yapılaşmanın Şile’ye sıçramasına engel olmalıyız. Bu çarpık yapılaşma Şile’de olmayacak’ dedi.

Turizm kapasitesi yüksek Ege ve Akdeniz sahillerinin aksine henüz çarpık yapılaşmadan nasibini almayan İstanbul’un Karadeniz kıyılarını kurtarmak için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu harekete geçti.

Son yıllarda çarpık yapılaşmanın hızlandığı Şile’de doğal görünümü korumak amacıyla İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, sahil bandını, doğal SIT alanı ilan etti. Kumbaba ile Ağlayankaya arasında kalan doğal plajları ve bunun ardındaki alanda ekolojik dengeyi koruyacak olan “doğal SIT” kararın dan sonra bölgede yapı yasağı uygulamasına başlandı.

İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20 kasımda kabul ettiği karara göre, Şile’nin içinde korunması gereken kültür varlıklarının yoğun bulunduğu bölgelerde de koruma amaçlı imar kesin yapılaşma yasağı uygulama planı yürürlüğe girinceye kadar uygulanacak.

Koruma Kurulu üyesi Prof. Mete Tapan, doğal SIT kararının bölgede ekolojik dengeyi bozacak her türlü etkilere karşı bir önlem olduğunu söyledi. Bu önlemin, Şile’nin geleceği bakımından son derece önemli bir karar olduğunu belirten Prof. Mete Tapan, “Ege ve Akdeniz kıyıları göz önünde. Buralardaki bilinçsiz yapılaşmanın Şile’ye sıçramasına engel olmalıyız. Bu çarpık yapılaşma Şile’de olmayacak” dedi.

Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin “çekim alanı” yarattığını kaydeden Prof. Tapan şöyle dedi: “Şile ile İstanbul arasında yapılmakta olan yeni yol tamamlandığında aradaki süre 25 dakikaya inecek. Bu da Şile’de gelecekte hızlı bir yapılaşmaya neden olacak. Doğal SIT kararı ve koruma amaçlı imar planı Şile’nin geleceğini kurtaracak. Şile alanları mutlaka korunma sahillerinde bulunan doğal kulıdır. Buraya yapılacak bir bina bu ekolojik dengeyi bozar. Buna kimsenin hakkı yok.”

Yaz aylarında kurulan çadırların SIT kapsamı dışında kaldığını hatırlatan Prof. Tapan, geçici çadırların kurulmasının doğal SIT açısından hiçbir sakınca yaratmadığını söyledi.

Kültür Bakanlığı’nın 1 Haziran ve 25 Temmuz 1990 tarihli yazılarında, söz konusu bölge ile ilgili gerekli incelemelerin yapılması istendi. İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Şile sahil bandında incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerden sonra kurul aşağıdaki kararları aldı:

Kumbaba Tepesi ve çevresi, Pot Çayı ile Karadeniz arasında kalan çay dilinde, Dişada, Zeytinada, Ocakhada ve diğer adalar ile bu adalar başlangıç kabul edilmek üzere Çayırbaşı sınırına kadar olan kıyı kesimi ile Ağbandı doğal SIT alanı olacak ve Ağlayankaya’ya kadar uzanan sahil yapı yasağı uygulanacak.

Doğal SIT alanı dışında kalan bölgelerde yeni yapılaşmalar için Koruma Kurulu kararı alınacak ve hiçbir yapı 6.50 santimi geçmeyecek.

Doğal SIT alanını belirleyen çizgiyi sınırlayan 50 metrelik bant içindeki yapılaşmalar avan proje düzeyinde Koruma Kurulu onayına sunulacak.

Korunması gereken kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu Bali Bey, Hamamdere Mahallesi ve Üsküdar Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Ihlamur Sokak arasında kalan alanda koruma amaclı imar planı yürürlüğe girinceye kadar kesin yapılaşma yasağı uygulanacak.

Şile’de mevcut antik yapı ve sivil mimarlık örneklerinin tespit edilerek acilen kurula gönderilecek.

Yeni yol 1993’e hazır

Bu arada 31 milyar 776 kilometre uzunluğundaki Sultanyon liraya ihale edilen 45 kiloçiftliği – Şile yolunun proje çalışmaları devam ediyor. 1993 yılı sonlarında tamamlanması planlanan yol 10 metre genişliğinde olacak. Yolun Şile ile İstanbul arasındaki mesafeyi 30 dakikaya indireceği belirtiliyor.

23 Aralık 1990 Sayfa 15

Gazeteci, yazar ve dijital yayıncı Remzi Gökdağ, Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

1990 yazıları

Yalılar ‘kurtarıcı’ bekliyor

‘Yalını yıkma sat’ Saçaklarını rüzgârlara, temellerini dalgalara bırakmış, hatıralarıyla beraber tarihe gömüleceği günü bekleyen harap yalılar