İstanbullular lezzetli kaynak suyu için tarihi çeşmelere akın ediyor
Hamidiye, Yakacık Aydos ve Kayışdağı gibi kentin 3 ana kaynak suyunu kentlilere sunan 49 tarihi çeşmeden alınan su örnekleri şimdilik içilebilecek derecede temiz.
Yetersiz ve kalitesiz içme suyu kullanan İstanbullular, lezzetli su içebilmek için hâlâ tarihi çeşmeleri tercih ediyor. Kentin en eski su kaynaklarından Hamidiye, Aydos ve Kayışdağı sularının aktığı çeşmeler halk ta- rafından büyük ilgi görüyor. Yetkililer bu kaynaklardan su alan çeşmelerin şimdilik kullanılabilir olduğunu, ancak kaynakların çevresinde önlem alınmaması durumunda çevre kirliliğinden etkileneceğini belirtiyorlar.
Hamidiye Kaynak Suları AŞ’nin Genel Müdür vekili Yunus Murat Güztoklusu, tarihi çeşmelerden akan suların belirli zamanlarda ISKI tarafından kontrol edildiğini belirtti. Güztoklusu, bir süre önce Kayışdağı suyunun kirli bulunduğunu, ancak daha sonra yapılan klorlamayla temizlendiğini belirterek “Kayışdağı suyunun izole hattında meydana gelen bir sızıntı, suyun kirlenmesine neden olmuştu. Sızıntı giderildi ve su temizlendi. Suyun kaynağında herhangi bir kirlenme söz konusu değil” diye konuştu.
İstanbul çeşmelerinin büyük bölümünün kaynağı Hamidiye, Aydos, Kayışdağı kaynakları. İstanbul’un bu çeşmelerini dolaştığımızda bütün çeşmelerin kalabalık olduğunu gördük.
Göztepe suyunun önü diğer çeşmelere oranla biraz daha tenha. Suyun tazyikli akması nedeniyle fazla kuyruk oluşmadığını belirten semt sakini Kerime Ünsal, 15 senedir bu çeşmenin suyunu kullandığını, çeşme suyunu musluk suyuna tercih ettiğini söylüyor. Büyük Çamlıca meydan çeşmesi önünde bekleyen Yusuf Aslan da çeşme suyunun musluklardan akan suya oranla daha temiz ve lezzetli olduğunu söylüyor. 10 yıldır aralıksız çeşme suyu kullandığını belirten Yusuf Aslan, çeşmenin Istanbul’da tanınmış bir adı olduğunu ve kentin her bölgesinden bu çeşme suyunu almaya gelenlerin olduğunu söylüyor. Hamidiye suyu ile beslenen çeşmelerin önü diğer çeşmelere oranla daha kalabalık. Özellikle Beşiktaş bölgesinde bulunan çeşmelerin önünde sabahın erken saatlerinde oluşan kalabalık, gün boyu artarak sürüyor. Dikilitaş’ta Hamidiye suyu ile beslenen bir çeşme önünde bekleyen Lütfiye Kızılırmak, semtlerinde uygulanan su kısıntısı nedeniyle çeşme önünde saatlerce beklediğini belirtiyor.
İstanbul’da Hamidiye, Aydos ve Kayışdağı suları ile beslenen çeşmelerin adları şöyle:
Hamidiye suyu ile beslenen çeşmeler: Cendere, Esentepe, Yazarlar, Esentepe Camisi, Balmumcu, Dikilitaş Dere, Emirhan Zeynel, Dikilitaş Hoca, Kâhya, Ertuğrul Sitesi Çeşmesi, Ihlamur ve Abbasağa Çeşmesi.
Aydos suyu ile beslenen çeşmeler: Soğuksu Çeşmesi, Hamam Sokak, Demircisuyu, Bulgurlu, Hanımnine, Büyük Çamlıca, Kısıklı, Küçük Çamlıca, Çöpçü Evleri, Polis Evleri, Emniyet Mahallesi, Tunuslu Mehmet, İlahiyat Fakültesi Çeşmesi, Hudai Suyu, Millet Parki Çeşmesi, Altunizade Camisi Çeşmesi, Örnek Mahallesi Çeşmesi, Tenekeli, Selimiye, Atikvalide ve Kubbe Terazi Çeşmesi.
Kayışdağı suyu ile beslenen çeşmeler: Kayışdağı Çukur Çeşme, İçerenköy Camisi Çeşmesi, Kışlaönü, Hamam, Mezarlık Çeşmesi, PTT Hastane Çeşmesi, Kozyatağı Meydan Çeşmesi, Taşçı Kadir Çeşmesi, Böcekli Camisi Çeşmesi, Sahrayı Cedit, Göztepe, Kuyubaşı, İkbaliye, Hasanpaşa, Yeldeğirmeni, Altıyol ve Bakkalköy çeşmeleri.
14 Aralık 1990 Sayfa 9