Çağdaş Piramid’e yıkım kararı

18/02/1993

Fenerbahçe Burnu’nda kıyı kuşağımı yapılaşmaya açan Kadıköy Belediye Meclisi kararını geçersiz sayan mahkeme, Kadıköy Belediyesi’nin tutumunu “hukuka aykını” olarak nitelendirdi.

Mahkeme kararına göre yapının yıkılması gerekiyor. Kadıköy Belediye Başkanı Özyalçın, “Yasal dayanağım içinde imkanlarımı kullanırım. Kol kırılır yen içinde kalır” dedi.

Kadıköy Belediyesi’nce geçtiğimiz yıl Fenerbahçe Burnu’nda park ve kumsal alan üzerine kaçak olarak yaptırılan Piramid Eğlence ve Kültür Merkezi için İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma karan aldı.

Fenerbahçe Burnu’nda kaçak olarak inşa edilen Piramid Eğlence ve Kültür Merkezi için İstanbul 6. İdare Mahkemesi “kaçak yapı” kararı aldı. Fenerbahçe Burnu’nda kıyı kuşağını yapılaşmaya açan Kadıköy Belediye Meclisi’nin tutumunu hukuka aykırı olarak nitelendirdi.

Piramid için iki ay önce verilen karar bir ay önce Kadıköy Belediyesi’ne ulaşmasına karşın henüz uygulanmadı. Kadıköy Belediyesi, ilçe sakinlerinin artık benimsediği bu kaçak yapıyı kacak mı? Yoksa bugünün değeriyle 60 milyar liraya mal olan bu tesis, yasadışı bir yapı olarak ilçenin simgesi haline mi gelecek? Bu soruları Kadıköy Belediye Başkanı Cengiz Özyalçın şöyle yanıtlıyor:

“Kadıköylülerin severek benimsedikleri bu yapı için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Devletin mahkemesinin verdiği karara saygılıyım. Hatadir. Doğrudur. Benim eteğimde taş yok. Planlan Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdim. Onun da vereceği karar doğrultusunda gereken yapılır. Kol kınlır yen içinde kalır. Ancak yasal dayanağım içinde imkanlarımı kullanırım.”

Özyalçın’ın “Son kararı Büyükşehir Belediyesi söylesin” diyerek gönderdiği planlara Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl “söz konusu inşaatın yapılması giderilmesi güç zararlar verecek” gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Piramid’in yapımını engellemek amacıyla açtığı davayı kazanan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ise söz konusu yapının yıkılmasının, hukuka, kamu yararına ve İstanbul’a saygının göstergesi olacağını belirtiyor. 1991 yılında SHP’li Kadıköy Belediye Meclisi aldığı bir kararla Fenerbahçe Burnu’na bir eğlence ve kültür merkezi yapılmasını kararlaştırdı.

Projeye o günlerde Kadıköy Belediye Meclis üyelerinin bir kısmı karşı çıkıyordu. Meclis üyesi Yusuf Sürmen, yaptığı bir açıklama da ihale ile ilgili şu iddialarda bulunuyordu:

“Ihaleye çıkarılan yer Türkiye’nin en nezih ve en çok rant getirecek bölgesidir. İhale yap işlet-devret sistemiyle 10 yıllığına verilmektedir. Yani şirket arsa için bir lira vermeyecektir. İhale ilam da İstanbul’da yayınlanan günlük gazeteler yerine Bursa Hakimiyet Gazetesi’ne verilmiştir.”

İhaleyi kazanan PIMTAŞ (Proje, İnşaat, Mühendislik, Turizm AŞ) tarafından inşasına başlanan Piramid (İlk adıyla Magic Center), çevreci kişi ve kuruluşların tepkisiyle karşılanmasına karşın, sözkonusu alanı tahta perdelerle çevirerek inşaata başladı.

Deniz dolgusundan elde edilen alan ile kıyı bandına yapılacak inşaatı Mimarlar Odası İstanbul Şubesi 1. Bölge Temsilciliği sembolik olarak mühürlendi ve inşaatın durdurulması için mahkemeye başvurdu. Ancak inşaat, Kadıköylülerin bütün tepkilerine ve açılmış bir davanın devam etmesine karşın tamamlandı ve 1992 yılının eylül ayında açıldı.

18 Eylül 1992’de açılan Piramid, 40 milyar liraya mal oldu. 6 bin metrekare alan üzerine kurulu Piramid, yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına PIMTAŞ’a kiralandı. “Anadolu yakasında yaşayan ailelere her mevsim kullanılabilecek dinlence, eğlence, alış-veriş, spor, kültür hizmetlerinin sunulabilmesi” amacıyla hizmete giren Piramid’in dış kaplamalarında 2 bin metrekare cam kullanıldı. Merkezi ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemi ile klimatize edilen tesisin zemin katında 250 kişilik bir sinema salonu, yiyecek üniteleri ve alış-veriş birimleri, birinci katında ise bowling salonu, bilgisayar oyunları ve bar bulunuyor.

3030 sayılı yasanın 6. maddesi ile bu yasanın uygulanmasına dair yönetmeliğin 8. maddesi uyarınca, ilçe belediyelerince hazırlanan uygulama planları Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçmesi gerekiyor. Planlar Büyükşehir Belediyesi’ nin onayından sonra uygulanabiliyor. Oysa, Piramid’i de içine alan parselin tadilat planı, Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanmadı.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26. maddesinin 1. fıkrasında ise kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptınlacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, mevzuata aykırı olmamak kaydıyla avan projeye ruhsat verileceği” belirtiliyor.

18 Şubat 1993 Sayfa 3

Remzi Gokdag

Remzi Gökdağ gazeteci, yazar ve dijital yayıncıdır. Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

Başka Şehirler
Önceki Yazı

Kömür pazarında ‘kirlilik’ kavgası

Sonraki Yazı

Haseki çukuru hastaneyi çatlattı, sıra komşularda