Çekmece’ye tuzlu su takviyesi

Terkos’tan sonra Büyükçekmece Barajı da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel, “Büyükçekmece Barajı’nda azami su alma seviyesi 1 metre. Onu daha aşağı almak için çalışmalarımız var. Deniz suyu alma konusunda da çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Terkos Gölü’nden sonra kuruma noktasına hızla yaklaşan Büyükçekmece Barajı’na da denizden tuzlu su takviyesi yapılacağı bildirildi.

Yetkililer, su seviyesi her gün yaklaşık yüz bin metreküp azalan Büyükçekmece Barajı’nın kurumaması için ayrıca Küçükçekmece’den su sağlanması işlemine başlanacağını da belirttiler. Su seviyesi her gün azalan Terkos Gölü ne Karadeniz’le bağlantıyı sağlayan Darboğaz’dan tuzlu su pompalanması ve su alma kodunun -1 metreden- 1.50 metreye indirilmesinden sonra aynı işlemler bu kez Büyükçekmece Barajı için yapılıyor. Büyükçekmece Barajı nın su alma davlumbazına dün 25 santim daha derinden su alacak şekilde ek yapıldığını açıklayan ISKI, bu işlemden sonra göldeki kullanılabilir su miktarında yaklaşık 4 milyon metreküplük bir artış sağladı.

ISKI Genel Müdürü Ergun Göknel, Büyükçekmece su rezervine deniz suyu almaya önümüzdeki günlerde başlayacaklarını söyledi. Göknel, “Büyükçekmece Barajı’nda azami su alma seviye si 1 metre. Onu daha aşağı almak için çalışmalarımız var. Deniz suyu alma konusunda da bir çalışmamız sürüyor” dedi. 8 ağustosta da Yalova suyunun İstanbul’a pompalanması ile ilgili olarak yapılan basın toplantısında Nurettin Sözen, Büyükçekmece Barajı’nın kapasitesinin arttırılması konusunda çalışmaların olduğunu, baraja deniz suyu alınması ve Küçükçekmece’den takviye edilmesi ile ilgili olarak proje başlattıklarını söylemişti. Sözen, aynı konuşmasında Darlık ve Ömerli’ye de deniz suyu alınması konusunda çalışmalara başlanacağını belirtmişti.

İstanbul’da yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen Terkos Gölü ise Darboğaz’da toplanan deniz suyunun göle pompalanması ve su alma seviyesinin 50 santim aşağı indirilmesinden sonra İstanbul’a su sağlamaya devam ediyor. Dolu haldeyken su verme kapasitesi günlük 400 bin metreküp olan Büyükçekmece Barajı’ndan, İstanbul’a su veren isale hattının kapasitesinin düşük olması nedeniyle ancak günlük 250 bin metreküp su verilebiliyor. Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Bahçelievler’e kadar olan bölgelere su veren barajda su kodunun 25 santim indirilmesiyle şu anda 5 milyon 113 bin 500 metreküp kullanılabilir su bulunuyor. Maksimum su hacmi 141 milyon 751 bin metreküp olan barajın doluluk oranı şu anda yüzde 3,5. 1987 yılının ikinci yanışında su toplamaya başlayan barajın dolu haldeki su seviyesi 6.30 metre. Mart 1989’da birinci durultucu ile 22 filtresi ve 7 Temmuz 1989’da ikinci durultucu ile ek 20 filtresi devreye giren Büyükçekmece- ce Barajı ve arıtma tesislerinin günlük su verme kapasitesi en çok 400 bin metreküp.

İSKİ’nin susuzluğa getirilecek önlemler konusunda “orta vadeli” tedbirlerinden Büyükçekmece İkitelli – Münzevi hattı ile ilgili çalışmaları da sürüyor.

Büyükçekmece’den, Terkos Gölü’nü besleyen bölgelere su taşımayı amaçlayan bu hat, Büyükçekmece rezervuarının suyunu, Münzevi depolarına getirecek. Söz konusu proje iki aşamada gerçekleştirilecek. Ilk aşamada Bağcılar Münzevi isale hattı yapılarak Bahçelievler’e gelen suyun Münzevi ye aktarılması sağlanacak. İkinci aşamada 20 kilometrelik Büyükçekmece- İkitelli ve 12 kilometrelik İkitelli- Mahmutbey- Bağcılar isale hattıyla güneydeki mevcut Büyükçekmece- Bahçelievler isale hattının yedeklenmesi sağlanacak. Bunun yanı sıra hat, Sazlıdere Barajı’nın yapımından sonra devreye girecek olan İkitelli Arıtma Sistemi’nden temin edilecek suyun iki yönlü dağıtılmasına da olanak sağlayacak.

14 Ağustos 1990 Sayfa 9

Gazeteci, yazar ve dijital yayıncı Remzi Gökdağ, Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

1990 yazıları

Şile’yi SİT kararı kurtaracak

31 milyara ihale edilen Şile-İstanbul otoyolunun getireceği çarpık yapılaşmaya önlem Şile’nin İstanbul’a yakınlığı ve doğal güzelliğinin

Yalılar ‘kurtarıcı’ bekliyor

‘Yalını yıkma sat’ Saçaklarını rüzgârlara, temellerini dalgalara bırakmış, hatıralarıyla beraber tarihe gömüleceği günü bekleyen harap yalılar