Düş ile gerçeğin Hollywood buluşması

23/03/2003

75. Oscar Törenleri son anda bir aksilik olmazsa savaşın gölgesinde bu akşam başlayacak. Oscar heykelcikleri, film dünyasının önde gelen isimlerini Hollywood Bulvarı’ndaki Kodak Tiyatrosu’nda bir araya getirecek. Irak ile başlayacak savaşın bu gece yapılacak töreni yakından etkileyeceği beklense de törenlerin ertelenmeyeceğine dikkat çekiliyor. Yıldızlar bu akşam muhtemelen kırmızı halıdan yürüyerek salona giremeyecek. Güvenlik önlemleri çerçevesinde gösterişten uzak bir törene sahne olacak Hollywood. Herşeye rağmen bu akşam şov devam edecek ve Hollywood bir başka Oscar gecesini de geride bırakacak. Törenin ardından film yıldızlarını taşıyan limuzinler Hollywood Bulvarı’ndan uzaklaşırken, cadde bilinen kimliğine yeniden kavuşacak.

Hollywood, Los Angeles’ın kuzeyinde kalan bir bölgenin adı değil sadece. Film dünyasının kalbi, Amerikan reklam piyasasının beyni aynı zamanda. Kente tepeden bakan bir yamaç ve etrafındaki vadiye yayılan sütüdyolarıyla Amerikan düşünü yıllardır dünyaya yayan bu bölgeye Oscar’ın kalbi Golden Globe’un başkenti de diyebiliriz.

Burası aynı zamanda Los Angeles’ın dünyaca tanınmış caddelerinin de kesiştiği noktası. Sunset, Beverly Hills, Melrose bu caddelerin sadece birkaçı. Bölgeye adını veren Hollywood Bulvarı’nı da unutmamak lazım.

Kentin doğu-batı yakası boyunca uzanan bu cadde aynı zamanda bir sembol. Turistlerin görmek için akın ettiği bir yandan da düş kırıklığı yaşadıkları bir cadde. Hollywood imajının dünyaya yansıttığı parıltıya bu caddede rastlamak mümkün değil. Bulvarın doğu yakası Ermeni Mahallesi’nin ortasından başlıyor. Küçük esnafın yaşam mücadelesi verdiği, Los Angeles standartlarına göre ortalamanın altında kalan bu bölgeden batıya doğru yapılacak yolculuk sosyal manzarayı da hemen değiştiriyor. Gündüzleri turistlerin akınına uğrayan cadde hava karardıktan sonra başlarını sokacak mekanı olmayan, sokakta yaşayan yoksulların mekanı oluyor.

101 nolu otoyolun üstünden devam eden caddede ilk göze çarpan yapı Capitol Records’un silindir şeklindeki binası ve yaındaki Pantages tiyatrosu. Turistik alışveriş mağazalarının yan yana sıralandığı caddenin kaldırımlarındaki ünlü yıldız sembolleri de bu noktadan itibaren başlıyor. Amerikan eğlence dünyasına emeği geçmiş sanatcılara bir saygı sembolü olan ve üstlerinde isimlerinin yazılı olduğu yıldızlar caddenin iki yakası boyunca devam ediyor.

Wax Museum ve Guiness Museum gibi mekanlarda gelen turistlere yönelik aktiviteleri izlemek mümkün. Tarihi Roosevelt Hotel de yine bu caddenin renkli yapılarından. Film starlarının oturduğu evleri gösteren hediyelik haritalar cadde boyunca yer alan turistik mağazaların en çok satılan ürünleri arasında yer alıyor. Bunları yıldızların posterleri ve tişörtleri izliyor.

Çoğunluğu bakımsız ve kirli vitrinlerden oluşan görüntü caddenin merkezindeki Kodak Tiyatrosu’na kadar devam ediyor. 2001 yılında açılan ve geçtiğimiz yıl Oscar törenlerine ev sahipliği yapan bu merkez Hollywood imajını az da olsa kurtarmaya yetiyor. 75. Oscar’ların dağıtılacağı Kodak Tiyatrosu’nun da içinde bulunduğu bu alışveriş merkezi çok sayıda restoran ve mağazayı da tek çatı altında topluyor. Hollywood Bulvarı’nın gururunu kurtaran bu yapının hemen yanında bir başka tarihi mekan bulunuyor. Çin Tiyatrosu. Girişindeki zeminde ünlü aktör ve artistlerin el ve ayak şekillerinin yer aldığı beton kaldırım caddeyi ziyaret eden turistlerin de ilgi noktası. Gary Grant’ın ayak izleri üzerinde durup bir başka yıldızın el izlerine değebileceğiniz özel bir kaldırım burası.

Hollywood Bulvarı bu noktadan itibaren yerleşim merkezlerinin bulunduğu bir bölgeden geçerek sona eriyor.

Los Angeles’a gelen turistlerin bilmediği, tanımadığı çoğunun da keşfedemediği gerçek Hollywood, bulvarın sona erdiği bu noktadan itibaren başlıyor. Tepeye doğru kıvrılan dar sokaklarda çok sayıda film yıldızı, prodüktör ve yönetmen yaşıyor. Yeni film projelerinin ilk adımları bu dar sokaklarda, Los Angeles’a tepeden bakan yamaçlardaki gösterişli evlerde atılıyor, yakın mesafedeki dev sütüdyolarda da hayata geçiriliyor ve Hollywood Bulvarı’ndaki Kodak Tiyatrosu’nun sahnesindeki Oscar törenlerinde son buluyor.

23 Mart 2003

Remzi Gokdag

Remzi Gökdağ gazeteci, yazar ve dijital yayıncıdır. Başka Şehirler, Sevgili İstanbul, Amerikan Medyası’nda 11 Eylül ve Park Otel Olayı kitaplarının yazarıdır.

BAŞKA ŞEHİRLER

Efsane isimlerin izinde gizemli yolculuklar

Sevgili İstanbul

Eski İstanbul'dan anılar, gerçek hayat hikayeleri

AMERİKAN MEDYASINDA 11 EYLÜL

11 Eylül saldırıları ve Amerikan medyasının olaya yaklaşımı

PARK OTEL OLAYI

Bütün ayrıntılarıyla Park Otel mücadelesi...